Een greep uit onze geschiedenis

Roedelkronieken

Door de jaren heen is De Roedel vaak de voorloper geweest van heel wat veranderingen die in trainingsland plaatsvonden. Veel van die veranderingen zijn intussen in de hondenwereld normaal en vanzelfsprekend, zoals…

2022

We gaan door!

Ondanks perikelen op persoonlijk en zakelijk vlak gaan we door met het doorgeven van de roedelmethode. Er was afgelopen jaar wederom een voelen is zien, workshops in Garderen, een basisinstructeur in de lesbankjes voor de volgende stap én natuurlijk de voorbereidingen voor het ontwerp van de nieuwe deelbare halfcheck. Daarnaast en niet onbelangrijk gaan altijd ook de privé begeleidingen door.
2021

Het eerste jaar op eigen benen

Het eerste jaar was een zwaar jaar. Het gemis van de grondleggers is groot. Zowel persoonlijk als roedeltechnisch. Toch hebben we een mooi roedeljaar afgeleverd met:    
  • Sport en spel
  • Kennismakingsweekenden Vijlen
  • Kennismakingsdagen in Garderen
  • Voelen is zien workshops
  • Angstlezingen
  • en natuurlijk Privé begeleidingen
2020

Afscheid Arjen

Arjen overlijd op 18 augustus 2020 in Vijlen. Het is dan alweer 30 jaar geleden dat Arjen en Francien samen de roedelmethode het eerste leven in bliezen.
2020

Stichting de roedelmethode

De oprichting van de stichting! De Stichting is opgericht nadat Arjen zijn diagnose van kanker had gekregen en zijn eerste chemokuur achter de rug had. Een periode waarin we allemaal hoopvol waren dat hij misschien die kanker nog heel lang onder de duim zou weten te houden, maar we wisten ook dat ooit het moment zou komen dat Arjen’s werkzame dagen tot het verleden zouden behoren. We wisten dat ooit de dag zou komen dat De Roedelmethode opgezet door Arjen en Francien, het zonder zijn grondleggers zou moeten doen. Dat het ooit van andere mensen zou gaan afhangen om dat mooie gedachtengoed in de praktijk te blijven brengen, om baas en hond elkaar te leren begrijpen. Het is dan ook met verdriet, maar ook met dankbaarheid dat we afscheidgenomen hebben van Arjen, die tot op het laatste moment strijdbaar was voor waar hij in geloofde en waarvoor hij zoveel energie heeft gegeven, De Roedelmethode om mens en hond tot teams te smeden waarin vertrouwen en samenwerking centraal staan.
2019

Vijlen

Arjen heeft de Ardennen verlaten en is naar Vijlen verhuisd, fysiek was het niet meer te doen in Salm. Vijlen is ondertussen zo aangepast dat er ook een theorie en praktijkruimte aan huis gemaakt is. De tijd van 'Roedel on tour' kan nooit meer terugkomen. Hoeft zo ook niet meer, binnen de grenzen kan Arjen zo toch weer het eea oppakken. 'Oppakken', want het gaat het hulp en steun van 2 zeer deskundige professionals: Erica de Roode en Prof.Dr. Catholijn Jonker.
2018

Een nieuw boek

In december 2018 komt het nieuwe laatste boek uit. Basisboek opvoeden van honden.
2018

Een zwaar jaar

Francien die al kwakkelde met haar gezondheid, als we het licht uitdrukken, tot overmaat van ramp werd Arjen met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Sankt Vith België. Diagnose in eerste instantie maagverstopping, in 2e instantie maagkanker. Alle activiteiten, alle workshops moesten terstond stopgezet worden. Opeens, van de ene dag op de andere. Erica de Roode nam over voor praktijk daar waar nodig, en haalbaar was. Activiteiten uit de Ardennen werden overgebracht naar Vijlen in Nederland.
2015

Roedel 25 jaar en on tour

Met dit jaar opnieuw de Roedel On Tour, met drie tweedaagse workshops April; De Roedel en De Roedelmethode 25 jaar!
2014

Roedel on tour

Mei; de eerste (succesvolle, maar vermoeiende)Roedel On Tour in Nederland, in Nijkerkerveen, met maar liefst acht workshops! Augustus; Nog een keer On Tour, dit keer in Vijlen (Zuid Limburg) Oktober; drie maal is scheepsrecht’, de derde Roedel On Tour, dit keer in Dogcentrum in Zaltbommel met Drie Tweedaagse (drukbezochte) workshops
2013

Afscheid

Voor de roedel van De Roedel 2013 niet het beste jaar; afscheid van Moreau, Olibrius en Porthos en daarmee het einde van Groenendaelerkennel van de Hoede
2012

Een druk jaar

De introductie van de Speciale Leergangen, 3 intensieve zeer leerzame weekends over sociaal leren. De eerste speciale FaceBook Vrienden Workshops in mei en oktober. En, die waren druk bezocht! In Hondenmanieren nr 7/8 “Begrenzen volgens de regels van de natuur” “De Roedel heeft een heel eigen kijk op honden en eigen opvoeding- en trainingsmethode ontwikkeld. Én een nieuwe druk van beide boeken
2011

Positief trainen

StudieWeekend; is Positief trainen altijd hondvriendelijk? Max die niets lekker vindt... Lady die nooit wil spelen… Boy die zijn baas negeert... Het was een geweldig weekend!
2010

Roedel 20 jaar

Vanaf april 2010 ontvingen we in 2010 ‘tussendoor’ heel wat leuke, lieve (en complimenteuze) felicitatiekaarten en felicitatiemails en veel Roedelaars die naar Salm kwamen brachten bloemen en planten voor ons mee! Al met al lieve Roedelaars, het was helemaal overweldigend, al jullie cadeau's, mails, post, bloemen en de rest!
2009

Kunstmatige intelligentie

In gedragsonderzoek is subjectiviteit een gekend struikelblok. Voor het onderzoek Dog Cognition wordt gebruik gemaakt van technieken uit de kunstmatige intelligentie, waardoor de menselijke subjectiviteit wordt gereduceerd. Niet mensen, maar de computer scoort de onderzoeksresultaten. Het artikel hierover, “Improving Interobserver Reliability by Artificial Intelligence Techniques in Behavioural Research” (Arjen van Alphen, Tibor Bosse, Catholijn M. Jonker, Francien Koeman) werd geaccepteerd voor de 2009 IEEE International Conference on Social Computing te Vancouver.
2008

2e boek gepubliceerd

Deel 2 van ‘Honden trainen volgens de regels van de natuur, met De Roedelmethode’ komt (eindelijk) uit. Het is het eerste hondenboek dat zich geheel richt op het sociale leren van honden en het praktische resultaat van jarenlang onderzoek. r /> Hierdoor is het uniek in de hondenwereld en zeker iets om trots op te zijn!
2008

Wolven

Binnen Dog Cognition wordt een ander en nieuw stukje onderzoek gestart, als nieuw onderdeel van het Dog Cognition onderzoek; de verschillen en overeenkomsten in het sociale gedrag van wolven in gevangenschap en verwilderde, in vrijheid levende honden.
2005

Paw Preference

Het wetenschappelijke artikel over het gebruik van linker en rechtervoorpoot bij honden en het uitvoeren van een taak, wordt geaccepteerd voor de Cognitive Science Conference in Italië ; “Paw Preference Correlates to Taks Performance in Dogs” (Arjen van Alphen, Tibor Bosse, Ildiko Frank, Catholijn M. Jonker, Francien Koeman), De Roedel krijgt een uitzonderlijk compliment; volgens de mensen van de Cognitive Science Conference zijn wij de allereerste hondenschool met een wetenschappelijk artikel op naam!
2004

Gedragsonderzoek

De Roedel ontwikkelt samen met Catholijn Jonker ( TU Delft), Tibor Bosse ( VU Amsterdam) en studenten van de VU een nieuwe methodiek om gedragsonderzoek zo objectief en zuiver mogelijk te krijgen, door het gebruik van technieken uit de kunstmatige intelligentie..
2003

Wetenschap

Een zeer uniek jaar; een hondenschool en de wetenschap die de handen in elkaar slaan! Het interdisciplinaire onderzoek Dog Cognition gaat van start.
2001

Een tweede boek

De ideeën voor het tweede boek worden op papier gezet. De behoefte aan wetenschappelijk onderzoek wordt groter, vooral met betrekking tot het sociale gedrag van honden en wolven (de verschillen en overeenkomsten) en om op wetenschappelijke wijze de basisuitgangspunten van De Roedelmethode te testen op validiteit.
2000

Een nieuwe start

De Roedel maakt een nieuwe start in België. Er wordt een heel andere en nieuwe trainingsmanier opgezet, getest en goed bevonden. De geheel individuele aanpak wordt nu gecombineerd met een compleet andere en unieke vorm van lesgeven: het actief participerend, vragend en ervarend leren vervangt de gebruikelijke docerende aanpak.de aanpak.
1999

Ik vertrek!

Ik vertrek’! We maken voorbereidingen om De Roedel definitief naar de Belgische Ardennen te ‘verplaatsen’. Dat jaar bouwen we De Roedel in Nederland af, we ronden alle cursussen af en nemen – niet zonder moeite - afscheid van al onze cursisten.
1998

Eerste boek gedrukt

Het eerste boek komt uit, met de titel ‘Honden trainen in 9 lessen’ (op aandringen van de uitgever). Deze titel wordt bij de tweede druk veranderd in ‘Honden trainen volgens de regels van de natuur, met De Roedelmethode’. Intussen is van Deel 1 de 3e druk verschenen en zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht.
1998

Ardennen

Het geven van groepscursussen betekent concessies moeten doen aan de behoefte van het individu. Om toch aan die behoefte te kunnen voldoen, willen we eigenlijk individueler en gerichter gaan werken. Daarom besluiten we de vakantie en trainingsmogelijkheden in de Belgische Ardennen te intensiveren.
1996

Begin aan het eerste boek

Door de unieke en totaal andere benadering van hondentraining worden we benaderd door een uitgever. Deze wil de door De Roedel ontwikkelde lesmappen in boekvorm uit geven. Hiervoor moet de inhoud van de lesmappen bewerkt worden, waar we vanaf dat moment mee aan de slag gaan. De ‘handen vrij’ riem van De Roedel, de HFB, wordt geregistreerd als eigen Roedelproduct. De cursisten hadden de vele praktische voordelen in het dagelijks gebruik al ontdekt!
1995

HFB (Hands Free Belly)

Het gebruik van het ‘handen vrij’ trainen wordt geïntroduceerd in de Roedelcursussen. Deze speciale riem werd door De Roedel ontwikkeld om beter tegemoet te kunnen komen aan de inhoud van de lessen. Omdat het lichamelijke contact tussen baas en hond een belangrijke rol speelt, heeft de baas zijn beide handen nodig.
1994

Trainen in de dagelijkse praktijk

Een nieuwe, nog onbekende en ongewone les; het trainen in de dagelijkse praktijk. Een les trainen in de stad wordt standaard opgenomen in het cursuspakket. Dat een opgevoede hond overal welkom is werd opnieuw duidelijk, want alle winkeliers werkten hier vol enthousiasme aan mee!
1993

Afnemen gedragstest van elke hond wordt standaard opgenomen het in eerste cursuspakket

Het afnemen van een gedragstest van elke hond wordt standaard opgenomen het in eerste cursuspakket, zodat er tijdens de training meer individueel gericht gewerkt kan worden. Deze test krijgt elke cursist uitgewerkt mee, samen met een (groeps) foto.
1990

Theorie per les op papier in leesmap meegegeven

Voor de verschillende cursussen wordt de theorie per les op papier gezet en in een lesmap aan de cursisten meegegeven. Hierdoor wordt een doorlopende wisselwerking tussen de gedragsleer/theorie en de praktijk mogelijk. In dit jaar schreven we vier lesmappen.
1990

Vervangen brokjes en koekjes door fysiek contact

Brokjes en koekjes als beloning (positieve bekrachtiging) worden vervangen door speeltjes, spelen en fysiek contact als beloning; het directe sociale contact tussen baas en hond, een zeer belangrijk aspect binnen de Roedelmethode®!
1990

Geen slipkettingen op het Roedeltrainingsveld!

In die tijd was de slipketting normaal en passend bij de toenmalige trainingsmethodiek; het corrigeren van de hond door aan de lijn te trekken en te rukken. Omdat dit binnen de Roedelmethode ook toen al ‘not done’ was, kon de slipketting de prullenbak in. Bovendien bleven de meeste mensen als reactie op het gedrag van de hond in een reflex toch aan lijn trekken, dus hebben we de slipketting maar helemaal verboden...
Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram